Przejdź do głównej zawartości

Buraczano czekoladowe ciastka

Każdy kto jest fitfreakem ma ochotę na łakocie, wiadomo. Z racji, że naszedł mnie ten czas postanowiłam wykombinować coś na ząb. Jednak to od Ciebie zależy jak bardzo słodkie ciasteczka zrobisz. Ja zrobiłam je bardziej na wytrwano mimo to są baaardzo dobre i mega czekoladowe. W pierwszej chwili czuć buraka jednak potem czuć słodycz.
Dosyć gadania, zaczynamy !

Składniki:
1,5 średniego buraka
3 czubate łyżeczki kakao
1,5 łyżki ksylitolu 
3 łyżki mąki ryżowej 
łyżeczka nasion chia
2 paski pokrojonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Do ozdoby: 
płatki migdałów

Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić bardzo drobno. Włożyć do blendera i zmiel na drobną masę. Przełóż do miski dodaj wszystkie składniki dobrze wymieszaj (najlepiej ręką). Masa powinna być mokra i lepiąca się do rąk ale tak, że można z niej uformować kulki. Rozłożyć papier do pieczenia i uformować ciastka. Na wierz można posypać płatkami migdałowymi, nasionami, granatem, czekoladą. Piekarnik nastawić na 185°C na mniej więcej 10 minut. Należy sprawdzać co jakiś czas.

Należy czekać do ostygnięcia.Ciastka są na wierzchu twarde i kruche a w środku są miękkie i kremowe.

Smacznego !

Komentarze